Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

my True north

ανατρεξα πριν μέρες το πιο κάτω κείμενο και βρήκα και μια φωτογραφία με μια πυξίδα για να ταιριάζει με την τελευταία πρόταση του κειμένου που λέει ότι ο άνθρωπος σου είναι η πυξίδα σου. Ψες , πήγα στον φούρνο για γάλα και μπρστά μου (στα δυο μέτρα απόσταση εγώ, κανονικά) ένα παληκάρι, με ένα απρόμαυρο τατουάζ στο πίσω μέρος της γάμπας του, ένα τατουάζ με μια πυξίδα ίδια με την φωτογραφία του κειμένου.. στις πυξίδες μας λοιπόν 

Οι μεγάλοι έρωτες δεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι, έτσι λένε οι σοφοί.

Εγώ θα το αντιστρέψω και θα πω έτσι λένε οι δειλοί.
Αυτοί που κρύβονται πίσω από σοφίες και λογάκια για να δικαιολογήσουν την απραξία.
Μεγάλοι έρωτες δεν είναι αυτοί που δεν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι.
Αυτοί είναι απωθημένα και πηδηματάκια για να χεις να κοιμίζεις την δειλία σου.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει χρόνο να ωριμάσει, έτσι όπως ωριμάζει στα σκοτεινά κελάρια, στα ξύλινα βαρέλια το κρασί. Θέλει σκοτάδι, σιωπή, στιγμές οικειότητας.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει υπομονή. Υπομονή και χρόνο να γίνουν τα δειλά χάδια υποδόρια αγγίγματα, θέλει να μαθητεύσεις δίπλα του και να ανακαλύψεις εκατοστό εκατοστό που και πώς και πόσο..και πάνω απ όλα θέλει να θέλεις γιατί αν δεν θέλεις, κανέναν κόπο δεν θα κάνεις για να ανακαλύψεις τίποτε. Αν δεν θέλεις εκείνον και μόνον εκείνον, δεν θα είναι έρωτας αλλά μια ακόμα ναρκισσιστική μαλακία.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει τείχη ψηλά. Να κλείνεις τον κόσμο όλο απ΄έξω και να είσαι εσύ και εκείνος ένας κόσμος μέσα.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει δύο. Και να θέλουν το ίδιο, το ίδιο ποσοτικά, το ίδιο χρονικά, το ίδιο παράλογα και οι δύο.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει στρατηγική. Για να μπεις όμως στον κόπο να θέλεις να κατακτήσεις, πρέπει να ξέρεις βαθιά μέσα σου ότι αυτός είναι αυτός που θα κινήσεις γη και ουρανό για να τον φέρεις στο κρεβάτι σου, αυτός που θέλεις να ξυπνάς κάθε μέρα μαζί του για να τον βλέπεις δίπλα σου, αυτός που θα πιεις μαζί του τον πρώτο σου καφέ, αυτός που θα πάρεις δέκα φορές τη μέρα τηλέφωνο για να δεις αν είναι καλά.
Ο μεγάλος έρωτας έχει δοκιμασίες. Δεν είναι μια τέλεια φαντασίωση που παραμένει μια τέλεια φαντασίωση για το πώς θα μπορούσε να είναι και την κουβαλάς μαζί σου γιατί δεν έχει από κάπου αλλού να κρατηθείς. Ξέχνα το. Αυτό δεν ήταν έρωτας. Ήταν παρολίγον έρωτας. 
Ο έρωτας έχει δοκιμασίες και αν δεν τον δοκιμάσεις δεν ξέρεις. Έχει νεύρα, έχει ζήλεια, έχει τσακωμούς, έχει γέλιο, έχει δάκρυ, έχει πάθος και αυτό είναι το μόνο που τον συντηρεί.
Ο μεγάλος έρωτας έχει πόνο.
Όχι τον πόνο "εκείνου" που νόμιζες ότι ήταν μεγάλος έρωτας επειδή έμεινε ανεκπλήρωτος.
Όχι, πόνο όπως πόνο αληθινό όταν ο άνθρωπος σου καταρρέει, ή πονά, ή υποφέρει, ή γονατίζει και έχει μόνο το δικό σου χέρι να πιαστεί. 
Αυτός που θέλεις δίπλα σου, να κρατηθείτε χέρι με χέρι και να ανεβείτε μαζί την ανηφόρα που λέγεται ζωή. Αυτός που ότι φάτσα κι αν έχει για σένα είναι ο πιο όμορφος στον κόσμο. 
Αυτός που θα κοιμίσεις στην αγκαλιά σου και θα ξυπνήσεις στη δική του. ¨
Ερωτας είναι αυτός που για χάρη του θα παλέψεις τη ρουτίνα, τα προβλήματα, τη συνήθεια για να παραμείνει ο σημαντικός, πολύτιμος ένας και μοναδικός σου έρωτας
Θέλεις να μιλήσουμε για μεγάλους έρωτες λοιπόν;
Παρατήστε μας με τις ανεκπλήρωτες φαντασιώσεις των μοναχικών σας οργασμών και για κείνους που ήρθαν και έφυγαν. 
Αν έφυγε δεν ήταν και τόσο "μεγάλος" τελικά έτσι; 
Ο "μεγάλος" μένει, γαντζώνεται και δε σε αφήνει για τίποτε και για κανέναν άλλον, γιατί σε θέλει δικό του.. θα κάτσει εκεί, θα το παλέψει, το πολεμήσει, αλλά δε θα φύγει, γιατί ξέρει ότι είσαι ότι καλύτερο του έτυχε και αυτό είναι το μόνο κριτήριο να μείνει ζωντανός ο έρωτας. Να βλέπεις τον άλλο και να σκέφτεσαι αυτός είναι. Τέλος ! η αναζήτηση τελειωσε εδώ. 
Αν είσαι δίπλα σε κάποιον και κοιτάζεις δεξιά και αριστερά προβληματισμένος αν μπορούσες να βρεις κάτι καλύτερο, ξέχνα το φίλε, άφησε το και πήγαινε πάρε παγωτό. Θα δυστυχείς και εσύ και ο άλλος.
Για να ναι ο έρωτας σου, σταματά το βλέμμα σε εκείνον, σταματά ο χρόνος, τα πάντα και αν δεν το νιώσεις αυτό προχώρα, φύγε.
Ο μεγάλος έρωτας θέλει να σαι παρών. Θέλει να είσαι εκεί από την αρχή μέχρι το τέλος και να έχεις την όρεξη και το πάθος, τον ίδιο άνθρωπο αυτό να τον ερωτεύεσαι κάθε μέρα από την αρχή, κάθε μέρα ξανά, και να κάνεις έρωτα με τον ίδιο άνθρωπο με χίλιους διαφορετικούς τρόπους και να σαι εκεί, μέχρι τις ύστερες ημέρες που δεν θα κάνετε έρωτα, θα κρατάτε μόνο χέρια και αυτό θα ναι έρωτας πάλι.

Ο έρωτας είναι μια πυξίδα, μια πυξίδα με έναν σταθερό και ακλόνητο δείχτη που όπου και αν βρίσκεσαι ότι και αν κάνεις θα δείχνει πάντα προς το μέρος του και μιαν αγωνία που ησυχάζει μόνο όταν βρεθείς στην αγκαλιά του.

Marina S. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Mind games

  Του έστειλε μήνυμα στο κινητό μια φωτογραφία με το σβέρκο της σημαδεμένο, μελανιασμένο, ένα σημάδι όπως τότε, όπως αυτό που της έκανε εκεί...