Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021

Το μασάζ ως θεραπευτική ολιστική προσέγγιση

Ο σωματικός πόνος δεν εκδηλώνεται πάντα ως συνέπεια της εντατικής δραστηριότητας ή κούρασης. Πολλές φορές είναι παρουσιάζεται ως σύμπτωμα μια ψυχοσωματικής ασθένειας.  Οι περισσότεροι άνθρωποι ενεργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας σαν κουρδισμένες μηχανές και τους βρίσκει το τέλος της ημέρας εξαντλημένους αλλά και θλιμμένους.   Θλίψη νιώθεις όταν κάνεις μόνο όσα πρέπει και δεν βρίσκεις χρόνο να κάνεις κάτι για σένα, κάτι που σε κάνει να νιώθεις όμορφα, δεν βρίσκεις χρόνο να ηρεμήσεις, να χαλαρώσεις να αναπνεύσεις.

Το μασάζ είναι ίσως η μόνη ανθρώπινη δραστηριότητα στην οποία  ο θεραπευόμενος θα εξ-αναγκαστεί να χαλαρώσει, να αναπνεύσει, να χαμηλώσει τους καρδιακούς του παλμούς και να μείνει αμίλητος, ακίνητος για μια ώρα.  Για πολλούς ακόμα και αυτό είναι δύσκολο. Έχουν συνηθίσει να δρουν σε τόσο έντονους ρυθμούς που πραγματικά τους είναι αδύνατον να μείνουν ακίνητοι, αμίλητοι και χαλαροί για μια ώρα. 

Είμαστε πολίτες του 21ου πρώτου αιώνα και ζούμε σε έντονους και γρήγορους ρυθμούς. H τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε τα πάντα σε χρόνο ρεκόρ, να επικοινωνούμε με εμαιλ, με sms, να κάνουμε συναντήσεις με zoom και να βλέπουμε σε μια οθόνη ανθρώπους που ζουν χιλιόμετρα μακριά.  Ίσως γι αυτό ακριβώς τον λόγο να χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, να απομακρύνεσαι για λίγο, να βρίσκεις λίγο χρόνο για τον εαυτό σου, για μια αποτοξίνωση από όλη αυτήν την τοξική έντονη δραστηριότητα και να επανέρχεσαι στη βάση σου, στον πυρήνα σου, αυτό που ονομάζεται γαλήνη και ηρεμία της ψυχής.

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι. Υπάρχει η γιόγκα, το πιλάτες, ο διαλογισμός, υπάρχουν και πιο απλοί τρόποι όπως να κολυμπήσεις ήρεμα, να πάς για ένα περίπατο στη φύση, να κλείσεις τα μάτια και να ακούσεις μουσική. Υπάρχει και το μασάζ. Η διαφορά με το μασάζ όσον αφορά την θεραπευτική προσέγγιση είναι στην ευθύνη που έχει ο / η μασέρ απέναντι στον θεραπευόμενο. Η ευθύνη του / της είναι να έχει ο / η ίδια φτάνει σε ένα ψυχικό /ενεργειακό επίπεδο γαλήνης και ψυχικής ηρεμίας.  Η ευθύνη του είναι την μία ώρα που θα βρίσκεται υπό την φροντίδα του ο οποιοσδήποτε άνθρωπος ο ίδιος να μπορέσει να του μεταδώσει μέσω του αγγίγματος θετική ενέργεια, αγάπη, φροντίδα και θαλπωρή.

Για να είσαι καλός μασέρ προϋποθέτει όχι μόνο να κατέχεις την τεχνική του μασάζ όπως την διδάχτηκες αλλά κυρίως να είσαι άνθρωπος ψυχικά ώριμος και συναισθηματικά συνειδητοποιημένος. Να αντιληφθείς τον λόγο για τον οποίο έρχεται κοντά σου ένας άνθρωπος. Να είναι προετοιμασμένος σωστά, και ο χώρος σου αλλά και το σώμα σου έτσι ώστε να μπορείς να προσφέρεις στον  φιλοξενούμενο σου τα μέγιστα αποτελέσματα στην ώρα που θα σου χαρίσει από τη ζωή του για να δουλέψεις εσύ πάνω στο σώμα του.

Για να γίνεις καλός μασέρ πρέπει όχι μόνο να αγαπάς τον άνθρωπο αλλά πρέπει να έχεις ήδη αποβάλει εσύ από μέσα σου οποιαδήποτε αρνητικά ή τοξικά συναισθήματα, πρέπει να είσαι ενεργειακά καθαρός, ήρεμος , και  ισορροπημένος.  Τα χέρια σου να είναι καθαρά και δεν εννοώ μόνο να τα έχεις αποστειρώσει από πριν. Εννοώ ότι τα καθαρά χέρια είναι η επέκταση μιας καθαρής ύπαρξης που θα μεταφέρει μια καθαρή ενέργεια από το ένα σώμα στο άλλο.  







 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Mind games

  Του έστειλε μήνυμα στο κινητό μια φωτογραφία με το σβέρκο της σημαδεμένο, μελανιασμένο, ένα σημάδι όπως τότε, όπως αυτό που της έκανε εκεί...