Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

βρες τα με το παιδί

Μικρό φοβισμένο μου παιδάκι, φοράς τα ρούχα του ενήλικα κάθε πρωί και το σκληρό σου προσωπείο και επιστρέφεις το βράδυ στο χρυσοστολισμένο σου κλουβί, που τόσο καμαρώνεις.
Σε δωμάτια ορθογώνια και συμμετρικά, στα διακόσια ευρύχωρα σου τετραγωνικά, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες χρήσης και σωστής συντήρησης.
Οδηγία νούμερο τρία
Πώς να βάζετε τα αισθήματα σας στην κατάψυξη, καλά τυλιγμένα στο τελευταίο συρτάρι του ψυγείου.
Οδηγία νούμερο δύο
Πώς να είστε ένας καθώς πρέπει άνθρωπος, ενταγμένος και στοιβαγμένος σε ένα κιβώτιο με άλλα σάπια φρούτα.
Οδηγία νούμερο ένα
Πώς να γίνετε αλλεργικός στην αγάπη, πίνοντας δύο σφηνάκια «συνήθεια» και ένα σφηνάκι «αποχαύνωση» την ημέρα.
Μα πρόσεξε τώρα.
Όσο πιστά και αν ακολουθείς τις πιο πάνω οδηγίες θα έρθει αναπόφευκτα αυτή η στιγμή στη ζωή σου που θα αντιδράσεις.
Γιατί όσο όμορφα και καλοραμμένα και αν είναι τα κοστούμια που φοράς, όσο καλά και να στερεώνεις το προσωπείο σου, μέσα σου θα υπάρχει πάντα ένα παιδάκι.
Θυμάσαι, τότε που ήσουν τριών και σου έλεγε η μαμά σου να μην αγγίζεις το φούρνο γιατί καίει; τι έκανες ; παρόλο που άκουγες την οδηγία, παρόλο που η μαμά έχει πάντα δίκαιο, άπλωνες διστακτικά το δαχτυλάκι σου για να καταλάβεις τι σημαίνει καίει. Και καιγόσουν. Και λερωνόσουν βουτώντας τα χέρια στις νερομπογιές γιατί ήταν διασκεδαστικό και βουτούσες στις λάσπες και τα χώματα γιατί ήταν απολαυστικό και δάγκωνες το χωνάκι του παγωτού από την κάτω πλευρά γιατί είχε χάζι και το παγωτό δεν πρέπει να τρως πάντα όπως πρέπει.
Τι έγινε λοιπόν; τι μεσολάβησε;
Βιαζόσουν να μεγαλώσεις, τώρα μετάνιωσες; Βιαζόσουν γιατί νόμιζες ότι σαν ενήλικας θα κάνεις ότι θέλεις, θα πηγαίνεις όπου θέλεις, θα έχεις όσα θέλεις. Μια παραπλάνηση που έχουν όλα τα παιδάκια βλέποντας τους μεγάλους να δίνουν συνεχώς διαταγές.
Και τελικά κατάλαβες όπως όλοι μας άλλωστε, ότι "ενήλικας "αγαπητό μου όμως ήταν να κάνεις όσα θέλει το αφεντικό στη δουλειά, το αφεντικό στο σπίτι ή στην οικογένεια γενικότερα. Το οποιοδήποτε αφεντικό, η μάνα, ο πατέρας, η γυναίκα, ο άντρας, ο φίλος, ο αδελφός και όποιος έχει στη ζωή σου εξουσία.
Και βρίσκεις τον εαυτό σου, ενήλικα πια, να δέχεσαι εντολές από ένα ή περισσότερα αφεντικά σε σημείο που δεν μπορείς να κάνεις βήμα χωρίς την προηγούμενη έγκριση τους.
Αυτό συνεπώς επηρεάζει και την ελευθερία του να πηγαίνεις όπου θέλεις, ή το να έχεις όσα θέλεις, γιατί οι ανάγκες των αφεντικών προηγούνται των δικών σου, ειδικά αν μπουν στο πετσί του ρόλου και τα παιδιά σου και αυτά είναι αφεντικά που δύσκολα ικανοποιούνται. Αν με το να εκτελείς τα αιτήματα τους ζητάς αγάπη και σεβασμό το μόνο που θα κάνεις είναι να τους μετατρέψεις σε μικρούς αχόρταγους τύραννους.
Και τι γίνεται τότε με το δικό σου μικρό παιδάκι; Θα το ακούσεις κάποια στιγμή να χτυπά επιτακτικά το πόδι, να ζητά και να ουρλιάζει μέσα σου ζητώντας τα δικά του.
Και αυτό δυσκόλεψε τα πράγματα γιατί είχες όλους εκείνους να ικανοποιήσεις έχεις και ένα κακομαθημένο παιδάκι μέσα σου να κάνει σαματά. Ειδικά την ώρα που πηγαίνουν όλα τα μικρά και μεγάλα αφεντικά και κάθεσαι λίγη ώρα μόνος σου να ησυχάσεις, πετάγεται αυτό μπροστά σου, σε τραβά από το χέρι και σου δείχνει το ρολόι ρωτώντας σε γιατί δεν δίνεις σημασία στους δείχτες που κινούνται ασταμάτητα. Και εσύ είναι η ώρα που θέλεις να μη μιλά κανένας, η ώρα που δούλεψες για ώρες για να φέρεις λεφτά και φαί και να κάνεις όλα όσα έπρεπε να κάνεις και ... τι έγινε ;
Κάθεσαι σε εκείνο το τεράστιο σπίτι που με τόσο κόπο ξεπληρώνεις, στις αναπαυτικές σου καρέκλες, στον βασιλικό σου θρόνο μετά από την θριαμβευτική σου νίκη που πέτυχες ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες , μα εκείνο το βασιλικό στέμμα σου φαίνεται πιο βαρύ και να σου που πετάγεται και εκείνο το μικρό άταχτο παιδάκι μπροστά σου και δοκιμάζεις να το καλοπιάσεις και προσπαθείς να φορέσεις στο κεφαλάκι του παιδιού που βρίσκεται μέσα σου το ολόχρυσο στέμμα σου, μα του πέφτει πολύ βαρύ και το βγάζει και σου τραβά και ένα φτύσιμο στα μούτρα γιατί εκείνο στέμματα δεν ήθελε. Ούτε αμαξάρες ήθελε, ούτε ακριβά διαμερίσματα, ούτε το νοιάζει.
Ήθελε γέλιο και μουσική και να τρέχει στις αλάνες και εσύ το κλείδωσες σε μια σκοτεινή αποθήκη μαζί με τα μικρά και μεγάλα όνειρα σου.
Εκείνο όμως κάθε βράδυ θα βρίσκεται μπροστά σου και θα απαιτεί να του δώσεις σημασία.
Είναι εκεί μέσα ένα μικρό παιδί που πρέπει να του δώσεις σημασία και ακούσεις τι έχει να σου πει με προσοχή !
Και το παιδί θέλει απλά πράγματα, αγάπη, γέλιο, στοργή, αγκαλιά, χάδι, σημασία, εκδρομή, παιχνίδι και να το ενθουσιάζεις όταν του ταίζεις το μυαλουδάκι του με νέα μέρη, νέους ανθρώπους, νέα πράγματα..
Αν θυμάσαι τι ήθελες όταν ήσουν παιδί θα καταλάβεις τι θέλει για να είναι ευτυχισμένος και ένας "ενήλικας"
Θυμήσου επίσης, τα αφεντικά εμείς τα διαλέγουμε και αν σου πέφτει πολύ βαρύ το ωράριο και ανθυγιεινές οι συνθήκες εργασίας, χτύπα μια αναδιαπραγμάτευση όρων. Συμβουλή μου, αφεντικά να χεις μόνο στο οκτάωρο εργασίας, στις υπόλοιπες ώρες να σαι εσύ το αφεντικό του εαυτού σου
Όσο για τον έρωτα , δε σηκώνει αφεντικά και υποταγμένους ! Ο έρωτας είναι εκείνος που θα σε κάνει, σαράντα και κάτι να περπατάς, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με τα επίσημα σου ρούχα, σε μια παραλία, και να δίνεις κρυφά, ερωτικά φιλιά, στο μισοσκόταδο, καθισμένος σε ξύλινα σκαλιά, λες και είναι πρώτη φορά ....
Ο έρωτας ψυχή μου είναι εκείνος που θα σου ξυπνήσει και πάλι το παιδί, και θα γελάς και θα παίζεις και θα κάνεις τρελά χωρίς να σε νοιάζει για τίποτα.
Το σώμα μεγαλώνει μόνο.. η ψυχή δεν έχει ηλικία.. βρες τα με το παιδί


Ms μικρες e-στορίες 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Mind games

  Του έστειλε μήνυμα στο κινητό μια φωτογραφία με το σβέρκο της σημαδεμένο, μελανιασμένο, ένα σημάδι όπως τότε, όπως αυτό που της έκανε εκεί...